Constitution of India : PSC, SSC MCQs and Answers Complete Study Materials

Complete Study Materials and MCQs for Constitution of India for PSC SSC and other Public Exams For Free and Tests

Constitution of India Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers.This includes the complete Questions and Answers for the PSC, SSC General Knowledge, Constitution Of India Section. You can simply go through the questions and Answers. once you have completed studying Constitution of India Section You can take our free Mock test for the same for Free
1. Which one of the following is not an year in which a joint session of Indian Parliament is held?
 (a) 1961 (b) 1978 (c) 2002 (d) 2007
Answer: (d)
2. Which one of the following is not a writ provided in the Constitution of India?
(a)Mandamus (b) Quo Warranto (c) Habeus Corpus (d) Injunction
Answer: (d)
3. The First to establish Lokayukta:
(a)Maharashtra (b) Tamil Nadu (c) Karnataka (d) Haryana
Answer: (a)
4. The fourth schedule of the Indian Constitution is related to:
(a)Distribution of powers (b) Allocation of seats in Council of States (c) Languages (d) Administration of tribal areas
Answer: b
5. The constitutional validity of the laws passed by the states and the parliament is decided by the ————.
(a)President (b)Prime Minister (c) Supreme Court (d) Speaker
Answer: (c)
6. Which of the following is not true of Rajya Sabha?
(a)The Vice‑President is the Ex‑officio Chairman of the house
(b) It is the upper house of the Parliament
(c) The nominated members of the Rajya Sabha also elect the President
(d) Money bills cannot be introduced in the Rajya Sabha
Answer: (c)
7. In 1891, through the enactment of the Age of Consent Act,the minimum marriageable age for girls was raised to ______ years
(a)12 (b) 10 (c) 14 (d) 15
Answer: (a)
8. Which of the following Act was returned by the President of India for reconsideration?
(a)Postal Act (b) Dowry Prohibition Act
(c) Railway Act (d) TADA
Answer: (a)
9. The idea of First Past the Post in India is taken from:
(a)Australia (b) Canada (c) Britain (d) South Africa
Answer: (c)
10. In terms of parliamentary terminology, what do we call a rule of legislative procedure under which a further debate on a motion can be stopped?
(a)Closure (b) Guillotin (c) Expunction (d) Recess
Answer: (a)
[next]
11. The Cabinet Committee on Economic Affairs is headed by: (a)Finance Minister (b) Commerce Minister (c) Prime Minister (d) Cabinet Secretary
Answer: (c)
12. The ϐirst Law Commission of independent India was established in ____.
(a)1947 (b) 1950 (c) 1955 (d) 1960
Answer: (c)
13. What is the maximum life of an ordinance promulgated by the President of India?
 (a)6 months (b) 7.5 months (c) 9 months (d) 12 months
Answer: (b) 14. Who held the ofϐices of the Judge of Supreme Court and the Speaker of Lok Sabha? (a)K.S.Hegde (b) N.S.Reddy (c) M.Hidayattullah (d) B.D.Jatti
Answer: (a)
15. Who was the chairman of the Union Powers committee of the Constituent Assembly?
(a)Sardar Patel (b) K.M.Munshi (c) B.R.Ambedkar (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (d)

16. The chairman of the First Law Commission:
(a)K.C.Neogy (b) G.S.Nanda (c) M. C. Setalvad (d) H.J.Kania
Answer: (c)
17. Any political party in India can be recognized as national party,if it has state party status at least: (a)three states (b) Five states (c) Seven states (d) Four states
Answer: (d)
18. The minimum marriageable age for girls was raised from 14 to 15 in 1948. It was further raised to 18 in: (a)1972 (c) 1975 (c) 1978 (d) 1988
Answer: (c)
19. Who appoints ‘ad hoc’ judges of Supreme Court?
(a)President (b) Vice President (c) President on the advice of council of ministers (d) Chief Justice of Supreme Court with the permission of president
Answer: (d)
20. The only president of India who exercised pocket veto? (a)V.V.Giri (b) K.R.Narayanan (c) Zail Singh (d) Dr.Rajendraprasad
Answer: (c)
[next]
21. A session of the Lok Sabha is prorogued by the order of: (a)Prime Minister (b) President (c) Lok Sabha Speaker (d) Leader of House
Answer: (b)
22. Section 304 A of the Indian Penal Code is related to which of the following? (a)Murder (b) Culpable homicide (c) Death under negligence (d) None of these
Answer: (c)
23. The famous painter who was entrusted with the task of beautifying the original manuscript of the Constitution:
(a) Amrita Shergil (b) Nandalal Bose (c) M.F.Hussain (d) KCS Panicker

Answer: (b)
24. Which one of the following Act is not passed by the joint session of the Indian Parliament?
(a) Dowry Prohibition Act (b) Banking Service Commission Repeal Bill (c) Prevention of Terrorist Activities Act (d) Anti Defection Act
Answer: (d)
25. The minimum marriageable age for girls at the time of independence was:
(a) 10 (b) 12 (c) 14 (d) 15
Answer: (c)
26. The objective resolution was moved in the Constituent Assembly on :
(a)December 13, 1946 (b) January 26, 1950 (c) November 26, 1946 (d) November 26, 1950
Answer: (a)
27. Under which article of the constitution, the executive power of the Union is vested in the President ?
(a)Article 25 (b) Article 53 (c) Article 54 (d) Article 55 Answer: (b)
28. The Financial emergency is declared by the President on which ground ?
(a)War (b)Threat of war (c) Breakdown of constitutional machinery (d) Credit\ Goodwill is under threat
Answer: (d)
29. The Ordinance refers to:
(a)The executive orders passed by the Parliament
(b) The executive order issued by the President
(c) The decision made by the Supreme Court
(d) The ruling given by the Speaker of Lok Sabha
Answer: (b)
30. In the Constitution of India , the term ‘Federal’ :
(a) Figures in the Preamble (b) 갇̀igures in part III of the Constitution (c) 갇̀igures in Article 368 (d) does not Figure anywhere
Answer: (d)

[next]
31. The Judges of the District Court are appointed by :
 (a)President of India (b) Chief Justice of India (c) Prime Minister (d) Governor of the State
Answer: (d)
32. The system of Public Interest Litigation has been introduced in India
(a)Through constitutional amendment
(b) By judicial initiatives
(c) By political parties
(d)By parliamentary Act
Answer: (b)
33. The accountability or responsibility of the Prime Minister and Cabinet to the Lok Sabha is : (a)Intermittent ( b) Indirect (c) At the time of election
(d) Direct, continuous, and collective
Answer: (d)
34. The Council of States is a :
(a)House elected every six years
(b) House elected every ϐive years
(c) House which is permanent
(d) House which can be dissolved
Answer: (c)
35. Which article of the Constitution empowers the Parliament to legislate on any matter of the State List ?
(a) 115 (b) 183 (c)221 (d) 249
Answer: (d)
36. The quorum requirement in the Rajya Sabha:
(a) 25 (b) 50 (c) 100 (d) 126
Answer: (a)
37. The Supreme Court has the exclusive jurisdiction in regard to:
(a) Constitutional validity of state laws (b) Constitutional validity of concurrent laws (c) Constitutional validity of central laws (d) None of the above
Answer: (c)

38. Under which article of our constitution , the Governor can reserve the bill for the consideration of the president?
(a) 199 (b) 200 (c)201 (d) 202
Answer: (c)
39. The Lok Sabha Secretariat comes under the supervision of the:
(a) Ministry of Home Affairs (b) Ministry of Parliamentary Affairs (c) Prime Minister’s office (d) Speaker of Lok Sabha
Answer: (d)
40. The Lok Sabha is more powerful than the Rajya Sabha in:
(a)Electoral powers (b) Emergency powers (c) Amending powers (d) Financial powers
Answer: (d)
[next]
41. Right to Information is: (a) Fundamental Right (b) Constitutional Right (c) Natural Right (d) legal Right Answer: (d)
42. Who took interest in the Public Interest Litigation cases ?
(a) Bhagawati and Krishna Iyer (b) Kania and Sastri (c) Ray and Beg (d) Shah and Sikri
Answer: (a)
43. Who is responsible for protecting and defending the Constitution?
(a)President (b) Chief Justice of India (c) Prime Minister (d) Supreme Court of India
Answer: (d)
44. Whose prior permission is required before the money bill is introduced in the Lok Sabha ?
 (a) President of India (b) Chief Justice of India (c) Prime Minister (d) Speaker of Lok Sabha
Answer: (a)
45. Minority rights are given in :
 (a) Article 25 ‑28 (b) Article 29 and 30 (c) Article 31 (d) Article 32
Answer: (b)
46. Where does a money bill originate in Indian Parliament ?
(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha (c) Both the House (d) None of the above Answer: (a) 47. The Vice‑President of India can be removed from the office :
(a)By a resolution in the Council of states approved by Lok sabha
(b) By a resolution of Lok Sabha agreed to by the council of states
(c) By a resolution adopted by the two House meeting in a joint session
(d) Following the normal process of impeachment
Answer: (a)
48. The Chairman of Rajya Sabha is elected by:
(a) Elected members of Rajya Sabha (b) Members of Rajya Sabha (c) The elected members of Rajya Sabha (d) All the members of the Parliament
Answer: (d) 49. The First Lok Adalat was held in the year:
(a) 1985 (b) 1986 (c) 1987 (d) 1988
Answer: (b)
50. Which of the following is not a fundamental duty ?
(a) To respect national Anthem ( b) To protect monuments and places of national importance (c) To safeguard private property (d) To protect and improve the natural environment
Answer: (c)

[next]
51. Indian Legislature was made bicameral for the ϐirst time in through: Govt. of India Act, 1919 52. After the June 3rd plan of Lord Mountbatten, The Constituent Assembly of Pakistan met at:

Karachi

53. The Act which introduced diarchy or dual government for the ϐirst time:

Govt. of India Act, 1919

54. The Act which introduced federal structure for India for the ϐirst time?

Govt. of India, 1935
55. The administrative reform that introduced the element of direct election for the ϐirst time:
Indian Council Act, 1909
56. The British crown assumed soveregnty over India from East India Company, through the ......:

Govt of India Act, 1858

57. The Constituent Assembly approved the Constitution on‑ 26th November 1949 58. The constituent assembly was elected indirectly by......... –
The members of the Provincial legislative assembly
59. The Constituent Assembly was formed after the proposals of:
Cabinet Mission
[next]
60. After the partition, the membership of the Constituent Assembly was reduced to: 299
61. How many members represented the provinces in the Constituent Assembly?
229
62. Indian Councils Act 1909 was also known as: Minto‑Morley Reforms
63. Indian politics was brought under the inϐluence of the British Parliament for the ϐirst time through

The Regulating Act, 1773
64. Minto‑Morley Reforms were introduced in:
1909
65. Most of the Constitution of India has been erected on the debris of: Govt. of India Act, 1935
66. Official language is mentioned in Part ..... of the Constitution:
Part XVII
67. On 13 December, 1946, who moved the Objectives Resolution in the Constituent Assembly?
Pandit Jawaharlal Nehru
68. The Act which ended the diarchy in provinces and granted autonomy:
Govt. of India Act, 1935
69. The Constituent Assembly was formed on......., 1946:
December 6
70. The first Act passed by the British Parliament for the administration of India:
The Regulating Act, 1773
[next]
71. The First attempt to introduce representative and popular element was:

Minto‑ Morley Reforms
72. The last Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India. Indian Independence Act 73. The reform which introduced the element of election in indirect manner for the First time:
 Indian Council Act, 1892
74. The shortest Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
Indian Independence Act
75. Under which Act Burma (Myanmar) was separated from British India?
Govt. of India Act, 193

COMMENTS

Name

2017,3,2018,3,399/2017,1,400/2017,1,419/2017,1,Ancient History,1,Answer Key,14,Applications,1,Aptitude & Reasoning,6,Articles,1,Awards,1,Beat Forest Officer,3,Best Book,1,Buddhism,1,Calculation,1,CGL,4,CHSL2018,2,Code Trick,1,Combined Fact File,1,Company Corporation,1,Company Corporation Assistant,5,Constitution Of India,6,Courses,1,Current Affairs,17,Cut OFF,2,Degree,1,Degree PSC,11,Download,8,Dream Courses,1,Engineering,4,Engineering Jobs,2,ENGLISH,1,Entrance,1,Expected Cut Off,1,Fact About India,3,Fluid Mechanics,4,Forestry,2,Free,4,General Awareness,60,General English,13,General Knowledge,19,General Science,24,GK,4,GKMCQ,2,Govt Jobs,6,Group D,3,GSMCQ,2,Higher Studies,1,How To,1,IBPS,3,India,2,Indian Constitution,4,Indian Geography,1,Indian History,3,IT,1,JE,1,Job Notification,1,Job Structure,1,Jobs,2,Junior Engineer,4,Junior Lab Assistant,1,KAS,2,KEAM,2,Kerala Administrative Service,1,Kerala PSC,6,KPSC,16,Lab Assistant,1,Laboratory Assistant,3,Last Rank,2,LDC,4,LDC 2017,2,Leaders,1,Malayalam,10,Malayalam Aptitude,2,Malayalam GK,7,Malayalam Language,2,Malayalam Science,5,Mathrubhumi,1,Maths,1,MCQ,10,MCQ Constitution,1,MCQME,6,MCQs,1,ME,9,Mechanical Engineering,2,Medieval History,1,Mock Test,17,Model Tests,3,Modern History,1,MTS,1,Nanotechnology,1,Number Algebra,2,Police Constable,1,Pratise Tests,1,President Of India,1,Previous Years Question,39,Properties of Fluids,1,PSC,164,PSC Plus Two,6,Quantitative Aptitude,6,Question Bank,84,Question Paper,1,Railway,1,Renaissance,6,Renaissance in Kerala,6,Renaissance Leaders,1,RRB,3,RRB 2017,1,RRB JE,2,Salary,1,Schedules,1,Scope,1,Secretariat Assistant,3,Short List,1,Social Welfare Legislations,1,Sports,1,SSC,24,SSC JE,1,SSLC,1,Struggles and Social Revolts,1,Study Habits,1,Study Materials,36,Study Tips,1,Syllabus,13,Thermodynamics,1,Tricks,1,University Assistant,11,VEO,4,Viceroys,1,Village Extension Officer,1,Village Field Assistant,1,Who,1,
ltr
item
Careerdune Free PSC Study Materials Question Bank Mock Tests: Constitution of India : PSC, SSC MCQs and Answers Complete Study Materials
Constitution of India : PSC, SSC MCQs and Answers Complete Study Materials
Complete Study Materials and MCQs for Constitution of India for PSC SSC and other Public Exams For Free and Tests
Careerdune Free PSC Study Materials Question Bank Mock Tests
https://www.careerdune.com/2016/10/constitution-of-india-psc-ssc-mcqs-and.html
https://www.careerdune.com/
https://www.careerdune.com/
https://www.careerdune.com/2016/10/constitution-of-india-psc-ssc-mcqs-and.html
true
8526560332599741223
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy