General Knowledge MCQs : India Post For SSC PSC Exams

General Knowledge Questions for Various SSC, UPSC, PSC Exams from the Category India Post

General Knowledge Questions for Various SSC, UPSC, PSC Exams from the Category India Post. You can find various MCQs related to India post below. This is a series of General Knowledge Questions. More General Knowledge topics can be seen on this Page.
General Knowledge Questions For SSC, UPSC and PSC

India Post MCQs and Answers : General Knowledge Questions

1. How many Post offices are there in the country : 25000, 100000, more than 150000
Ans : More than 150000 post offices are there in India

2. Under which Ministry of Govt of India postal department come?
Ans : The Ministry of Communication & Information Technology

3. Where is the Worlds highest post office is located?
Ans : Hikkim in Himahal Pradesh (15,500 feet)

4. Where was India's first GPO (General Post Office) established?
Ans : Kolkatta

5. How many GPOs are there in a Postal Circle?
Ans : Only one in a Postal circle

6. When was India's first All India Postage stamp issued?
Ans :1854

7. When was PIN (Postal Index Number was introduced in India?
Ans : 1972

8. Where is the first Indian Post office outside Indian territory located?
Ans: At the Dakshin Gangotri in Antartica (1983)

9. Who is the first Indian king to be depicted in Indian stamp?
Ans :Chandra Gupta Maurya

10. When PIN Starts with 9 it means?
Ans : Its an Army Post office

11. When was post office savings bank (POSB) started in India?
Ans :1882

12. When was Postal Life Insurance (PLI) Started in India?
Ans: 1884

13. What was Postal service operated by Travancore state called?
Ans : Anchal

14. Minimum Amount required to open a Savings bank account in India?
Ans: Rs 20. Minimum Balance should be kept Rs 50

15. Can you stop a delivery of a letter you have posted?
Ans : yes through "Recall of Postal Article"

16. What happens to a letter if it cannot be delivered and returned?
Ans : It is sent to Returned Letter Office (RLO)

17. What happens to a letter posted without Postage (Stamp)?
Ans: It will be charged double from the addressee, Addressee can refuse to collect the letter. If so the amount will be collected from the sender

18. When the mail order service started in India?
Ans : 1877 with value payable service

19. What is poste Restante?
Ans: All articles superscribed C/o postmaster or in any other similar way are called Poste Restante articles. These has to be collected by the addressee from the post office. It is intended to cater to the postal communication needs of travellers

20. When was Money Order service started in India?
Ans : 1880

More questions will be added in future.
Do you have any questions that can be added to this section? Please comment it below, you will be rewarded.

Next : Elections in India

COMMENTS

Name

2017,3,2018,3,399/2017,1,400/2017,1,419/2017,1,Ancient History,1,Answer Key,14,Applications,1,Aptitude & Reasoning,6,Articles,1,Awards,1,Beat Forest Officer,3,Best Book,1,Buddhism,1,Calculation,1,CGL,4,CHSL2018,2,Code Trick,1,Combined Fact File,1,Company Corporation,1,Company Corporation Assistant,5,Constitution Of India,6,Courses,1,Current Affairs,17,Cut OFF,2,Degree,1,Degree PSC,11,Download,8,Dream Courses,1,Engineering,4,Engineering Jobs,2,ENGLISH,1,Entrance,1,Expected Cut Off,1,Fact About India,3,Fluid Mechanics,4,Forestry,2,Free,4,General Awareness,60,General English,13,General Knowledge,19,General Science,24,GK,4,GKMCQ,2,Govt Jobs,6,Group D,3,GSMCQ,2,Higher Studies,1,How To,1,IBPS,3,India,2,Indian Constitution,4,Indian Geography,1,Indian History,3,IT,1,JE,1,Job Notification,1,Job Structure,1,Jobs,2,Junior Engineer,4,Junior Lab Assistant,1,KAS,2,KEAM,2,Kerala Administrative Service,1,Kerala PSC,6,KPSC,16,Lab Assistant,1,Laboratory Assistant,3,Last Rank,2,LDC,4,LDC 2017,2,Leaders,1,Malayalam,10,Malayalam Aptitude,2,Malayalam GK,7,Malayalam Language,2,Malayalam Science,5,Mathrubhumi,1,Maths,1,MCQ,10,MCQ Constitution,1,MCQME,6,MCQs,1,ME,9,Mechanical Engineering,2,Medieval History,1,Mock Test,17,Model Tests,3,Modern History,1,MTS,1,Nanotechnology,1,Number Algebra,2,Police Constable,1,Pratise Tests,1,President Of India,1,Previous Years Question,39,Properties of Fluids,1,PSC,164,PSC Plus Two,6,Quantitative Aptitude,6,Question Bank,84,Question Paper,1,Railway,1,Renaissance,6,Renaissance in Kerala,6,Renaissance Leaders,1,RRB,3,RRB 2017,1,RRB JE,2,Salary,1,Schedules,1,Scope,1,Secretariat Assistant,3,Short List,1,Social Welfare Legislations,1,Sports,1,SSC,24,SSC JE,1,SSLC,1,Struggles and Social Revolts,1,Study Habits,1,Study Materials,36,Study Tips,1,Syllabus,13,Thermodynamics,1,Tricks,1,University Assistant,11,VEO,4,Viceroys,1,Village Extension Officer,1,Village Field Assistant,1,Who,1,
ltr
item
Careerdune Free PSC Study Materials Question Bank Mock Tests: General Knowledge MCQs : India Post For SSC PSC Exams
General Knowledge MCQs : India Post For SSC PSC Exams
General Knowledge Questions for Various SSC, UPSC, PSC Exams from the Category India Post
Careerdune Free PSC Study Materials Question Bank Mock Tests
https://www.careerdune.com/2017/05/general-knowledge-mcqs-india-post-for.html
https://www.careerdune.com/
https://www.careerdune.com/
https://www.careerdune.com/2017/05/general-knowledge-mcqs-india-post-for.html
true
8526560332599741223
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy