Social Welfare Legislations and Programmes - PSC SSC Study Materials

Almost All PSC and SSC Examinations covers Topics from Social welfare Legislations and Programmes, Here are study materials and Questions based on Social Welfare Legislations and Programmes

Almost All PSC and SSC Examinations covers Topics from Social welfare Legislations and Programmes, Here are study materials and Questions based on Social Welfare Legislations and Programmes
Social service legislations like Right to information act, Prevention of atrocities against Women and children, Food security act, Environmental Acts etc and social welfare programmes like employment guarantee programme, organ and blood donation etc.
Various social service legislations and programmes and year of introduction is given below.

Integrated Child development Scheme  ICDS (1975)
Rural-Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP)  -1983
Jawahar rozgar yojana (1989)
National Rural Development Programme (NRDP)  1992
Mahila Samridhi Yojana(1993)
Prime Minister Rozgar Yojana  PMRY  - 1993
Indira Awas Yojana IAY (1996)
Balika Samriddhi Yojana (1997)
Kudumbashree (1998)
Antyodaya Anna Yojana(2000)
Sampoorna Grameen Rozgar Yojana(2001)
valmiki ambedkar awas yojana (2001)
National food for work Programme( 2004)
Bharat Nirmaan (2005)
National Rural Employment Guarantee Act (2005)
Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana: PMAGY (2009)

Social Welfare Legislations and Programmes

Social Welfare Legislations and Programmes

Social Welfare Legislations and Programmes

Social Welfare Legislations and Programmes

Social Welfare Legislations and Programmes

Social Welfare Legislations and Programmes


Questions Based on Social Welfare Legislations and Programmes

1. The Van Bandhu Kalyan Yojana Scheme was launched by ?
Answer : Jual Oram

2. Digital India Programme was launched on ?
Answer : 1 July 2015

3. Beti Bachao Beti Padhao Scheme was launched on ?
Answer : 22 January 2015


4.  Beti Bachao Beti Padhao Scheme was launched by?
Answer : Narendra Modi

5. Swachh Bharat Abhiyaan Scheme was launched in the Year ?
Answer : 2 October 2014

6. The tagline of the Swachh Bharat Abhiyaan Scheme?
Answer : EK KADAM SWACHHATA KI ORE

7. The tagline of the Swachh Bharat Abhiyaan Scheme was designed by ?
Answer : Bhagyashree Sheth

8. Sansad Adarsh Yojana was launched on?
Answer : 11 October 2014

9. Sansad Adarsh Yojana was launched by ?
Answer : Narendra Modi

10. The Aim of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana ?
Answer : Open bank account for all citizens in India

 www.pscgk.in    www.pscgk.in

11. Indira Awaas Yojana (IAY) was started in the year ?
Answer : 1985

12. In which year National Livelihood Mission was started  ?
Answer : 2011

13. The beneficiary of Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana ?
Answer : Self Help Group (SHG)

14. The Initial deposit required to open an account under Sukanya Samridhi Yojana ?
Answer : Rs 1000

15. The National Drinking Water Mission was launched on ?
Answer : 1986

16. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana is to provide a life Insurance cover of ?
Answer : Rs. 30000/-

17.  National Food for Work Programme was launched on ?
Answer : 15 November 2004

18. In which year Panchayath Raj System was introduced?
Answer : 1959

19. Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was launched in?
Answer : 2001

20. The Aim of Jawahar Rozgar Yojana?
Answer : Providing house for slum dwellers

 www.pscgk.in    www.pscgk.in

21. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana was launched  on ?
Answer : 2000 December 25

22. Antyodaya Anna Yojana (AAY) was launched in the Year
Answer : 25 December 2000

23. In which year Janasree Bima Yojana was launched?
Answer : 2000

24. Janasree Bima Yojana has been merged into Aam Admi Bima Yojana on?
Answer : 1 January 2013

25. Sukanya Samridhi Account can be opened from ?
Answer : Post Office and Public Sector Banks

COMMENTS

Name

2017,3,2018,3,399/2017,1,400/2017,1,419/2017,1,Ancient History,1,Answer Key,16,Applications,1,Aptitude & Reasoning,6,Articles,1,Awards,1,Beat Forest Officer,3,Best Book,1,Buddhism,1,Calculation,1,CGL,4,CHSL2018,2,Code Trick,1,Combined Fact File,1,Company Corporation,1,Company Corporation Assistant,5,Constitution Of India,6,Courses,1,Current Affairs,17,Cut OFF,2,Degree,1,Degree PSC,11,Download,9,Dream Courses,1,Engineering,4,Engineering Jobs,2,ENGLISH,1,Entrance,1,Expected Cut Off,1,Fact About India,3,Fluid Mechanics,4,Forestry,2,Free,4,General Awareness,60,General English,13,General Knowledge,19,General Science,24,GK,4,GKMCQ,2,Govt Jobs,6,Group D,3,GSMCQ,2,Higher Studies,1,How To,1,IBPS,3,India,2,Indian Constitution,4,Indian Geography,1,Indian History,3,IT,1,JE,1,Job Notification,1,Job Structure,1,Jobs,2,Junior Engineer,4,Junior Lab Assistant,1,KAS,2,KEAM,2,Kerala Administrative Service,1,Kerala PSC,6,KPSC,16,Lab Assistant,1,Laboratory Assistant,3,Last Rank,2,LDC,4,LDC 2017,2,LDC 2020,1,Leaders,1,Malayalam,10,Malayalam Aptitude,2,Malayalam GK,7,Malayalam Language,2,Malayalam Science,5,Mathrubhumi,1,Maths,1,MCQ,10,MCQ Constitution,1,MCQME,6,MCQs,1,ME,9,Mechanical Engineering,2,Medieval History,1,Mock Test,17,Model Tests,3,Modern History,1,MTS,1,Nanotechnology,1,Number Algebra,2,Police Constable,1,Pratise Tests,1,President Of India,1,Previous Years Question,39,Properties of Fluids,1,PSC,164,PSC Plus Two,6,Quantitative Aptitude,6,Question Bank,84,Question Paper,1,Railway,1,Renaissance,6,Renaissance in Kerala,6,Renaissance Leaders,1,RRB,3,RRB 2017,1,RRB JE,2,Salary,1,Schedules,1,Scope,1,Secretariat Assistant,3,Short List,1,Social Welfare Legislations,1,Sports,1,SSC,24,SSC JE,1,SSLC,1,Struggles and Social Revolts,1,Study Habits,1,Study Materials,36,Study Tips,1,Syllabus,14,Technical,1,Thermodynamics,1,Tricks,1,University Assistant,11,VEO,5,Viceroys,1,Village Extension Officer,2,Village Field Assistant,1,Who,1,
ltr
item
Careerdune Free PSC Study Materials Question Bank Mock Tests: Social Welfare Legislations and Programmes - PSC SSC Study Materials
Social Welfare Legislations and Programmes - PSC SSC Study Materials
Almost All PSC and SSC Examinations covers Topics from Social welfare Legislations and Programmes, Here are study materials and Questions based on Social Welfare Legislations and Programmes
https://2.bp.blogspot.com/-suEEUE5PNMg/WVyUj8EOIqI/AAAAAAAACXs/vbFm1HYqFFYNHOPxUBEvyLeYycTmgg9GACLcBGAs/s1600/Social%2BWelfare%2BLegislations%2Band%2BProgrammes1.JPG
https://2.bp.blogspot.com/-suEEUE5PNMg/WVyUj8EOIqI/AAAAAAAACXs/vbFm1HYqFFYNHOPxUBEvyLeYycTmgg9GACLcBGAs/s72-c/Social%2BWelfare%2BLegislations%2Band%2BProgrammes1.JPG
Careerdune Free PSC Study Materials Question Bank Mock Tests
https://www.careerdune.com/2017/07/social-welfare-legislations-psc.html
https://www.careerdune.com/
https://www.careerdune.com/
https://www.careerdune.com/2017/07/social-welfare-legislations-psc.html
true
8526560332599741223
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy